czwartek, 26 marca 2015

Ciasto drożdżowe bez cukru

Pachnące ciasto drożdżowe. Trzeba długo na nie czekać, ale warto :) Przepis ze strony domowe-wypieki.pl, lekko zmodyfikowany, ale sprawdzony :)

Składniki: 
450 g mąki pszennej
3,5 łyżki miodu
30 g drożdży
250 ml mleka bez laktozy
75 g masła
1 jajko 
łyżeczka soli

Przygotowanie:
W rondelku podgrzać mleko, dodać drożdże, pół łyżki miodu i 5 łyżek mąki. Przykryte zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. 


Resztę mąki wymieszać z łyżeczką soli, roztopionym masłem, 3 łyżkami miodu i jajkiem. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Znowu przykryć i zostawić do wyrośnięcia (ja musiałam zostawić ciasto w lodówce na całą noc, jeśli Wy nie musicie, to trzeba poczekać do momentu aż ciasto będzie dwa razy większe). Ponownie ugniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 wałki o tej samej długości i grubości (jeśli chcemy zrobić warkocz) albo na 4 (jeśli chcemy zrobić koszyczek)- uprzednio formując kule, a dopiero później rozwałkowujemy. 


Zaplecione ciasto przykrywamy jeszcze na 15 min. 


W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 35 min. Przed włożeniem do piekarnika ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz