sobota, 14 marca 2015

Domowe musli w 15 minut/ Homemade granola muesli

Po co kupować gotowe musli, które ma więcej cukru niż niektóre słodycze (!), skoro można je zrobić samemu w 15 minut? 
Składniki (według upodobań): 
150 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
60 g rozdrobnionych migdałów
30 g pestek słonecznika
30 g pestek dyni
10 g suszonej żurawiny 
5 suszonych moreli 
2 suszone śliwki
garść nasion chia
garść siemienia lnianego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 jajka

Ingredients: 
150 g oatmeal
50 g bran
60 g almonds
30 g sunflower seeds 
30 g pumpkin seeds
10 g dried cranberry
5 dried apricots
2 dried plums
a hand of chia seeds
a hand of flax-seed
2 spoons desiccated coconut
1 spoon dark cocoa
1 spoon coconut oil
1 spoon honey
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ginger
2 eggs

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy suszone owoce (morele i śliwki trzeba pokroić na małe kawałki). 

Mix all dry ingredients in a big bowl, add dried chopped fruits.


Dodajemy kakao, cynamon, imbir, rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Ubijamy jajka i powoli wlewamy je do miski z naszymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy.

Add cocoa, cinnamon, ginger, liquid coconut oil and honey. Beat eggs and slowly add them to the bowl with dry ingredients. Mix all together carefully. 



Wykładamy cienką warstwę masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 180 stopniach C. 

Put a thin layer on the baking paper and bake it for 15 min. in 180 degrees Celsius. 


Po upieczeniu najlepiej jeszcze zostawić nasze musli w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut, żeby było chrupiące. Po tym czasie wystudzić, pokruszyć na małe kawałki i gotowe :) Wszystko naprawdę trwa chwilę, domowe musli nie zawiera ani grama cukru, a możemy je zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką :) 

After that leave granola 15 more min. in oven, than cool it down and break into small pieces. It's very simple, sugar free muesli. 



Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz