poniedziałek, 23 marca 2015

Szpinakowe pulpeciki/ Spinach meatballs

Obiad inspirowany przepisem Konrada Gacy (KTO TO KONRAD GACA?) - jego książka jest w tym momencie moim numerem jeden na liście potrzeb ;) 
Standardowo: pysznie, zdrowo i szybko. 


Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
200 g szpinaku rozdrobnionego
ząbek czosnku
7 łyżek płatków owsianych
1 białko jajka
zioła prowansalskie
bazylia suszona
pieprz cayenne 

Ingredients: 
500 g turkey minced meat
200 g spinach
clove of garlic
7 spoons oatmeal
1 egg white 
basil
herbes de provence 
cayenne pepper 

Przygotowanie:
Szpinak dusimy na patelni, dodajemy ząbek czosnku. 

Stewed spinach mix with a clove of garlic. 




Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy szpinak, płatki owsiane, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztrzepane białko jajka i znów mieszamy. 

Put meat, spinach, oatmeal, spices into the bowl and mix it together. Than add egg white and mix once again.


W niedużym garnku gotujemy wodę, formujemy pulpeciki rozmiaru łyżki stołowej. 

Boil the water in small pot and form meatballs with a spoon.


Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 13 minut. 

Cook the meatballs for about 13 mins.


Po tym czasie pulpeciki są gotowe, wystarczy polać je sosem i podać np. z brązowym ryżem. 

After that meatballs are ready, all you have to do is pour sauce and eat it with brown rice.



Sos:
200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego typu greckiego 
mały ząbek czosnku
ostra papryka
pieprz
kilka kropel soku z cytryny

Sauce:
200 g Greek yogurt
small clove of garlic
hot peppers
pepper
lemon juice 

2 komentarze: