czwartek, 2 kwietnia 2015

Babeczki na 3 sposoby/ Muffins on three different ways

Jeśli macie w domu silikonowe formy do babeczek, ale brak Wam pomysłu na ich wykorzystanie- oto są:) TRZY łatwe sposoby: jak na ostatnią chwilę zrobić kolację albo deser z ich udziałem.


1. Muffinki z warzywami 

Składniki:
kilka "gałązek" brokuła
groszek, kukurydza
ser feta
ogórek zielony
papryka 
prażone pestki słonecznika i dyni
zioła prowansalskie
ostra papryka
3 jajka
odrobina mleka

Ingredients for vege-muffins:
a piece of broccoli 
canned green pea and corn
feta cheese
cucumber 
paprika
red pepper
sunflower and pumpkin seeds
herbs 
3 eggs 
milk

Przygotowanie: 
Warzywa i ser kroimy w drobną kostkę, wypełniamy nimi babeczki. 

Vegetables and cheese chop into cubes, put into the mold.


W misce roztrzepujemy (trzepiemy?!) jajka :P, dodajemy do nich przyprawy i mleko, żeby rozrzedzić. Zalewamy foremki. 

Mix eggs, herbs and milk in the bowl and pour on vegetables.



Pieczemy 20 min. w 180 stopniach C. 

Bake for 20 mins. in 180C.



2. Fasolowe babeczki na deser

Składniki:
puszka fasoli czerwonej (220 g bez zalewy)
1 jabłko
2 jajka
2 łyżki otrąb żytnich
2 łyżki płatków owsianych
2 garście żurawiny suszonej
1 garść pestek słonecznika
szczypta wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżka miodu 

Ingredients for bean muffins:
1 can beans
1 apple
2 eggs
2 spoons rye bran
2 spoons oatmeal
2 handfuls dried cranberries
1 handful sunflower seeds
pinch of desiccated coconut
pinch of cinammon 
1 teaspoon dark cocoa
1 spoon honey

Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą, blendujemy z dwoma jajkami i jabłkiem na gładką masę. Dodajemy otręby, płatki owsiane, wiórki, słonecznik, przyprawy, miód, a na końcu żurawinę. Mieszamy łyżką, wykładamy do foremek. 

Drain off the beans and blend it with eggs and an apple to the smooth. Add all the dry ingredients, cranberries and mix it together. Put into the mold.


Pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min. Babeczki można podawać schłodzone, z domową Nutellą albo masłem orzechowym :) 

Bake 20 mins in 180C. It can be served with peanut butter or homemade sugarfree Nutella.



3. Babeczki bananowo-cieciorkowe na ciepło.

Składniki:
puszka cieciorki gotowanej na parze lub 300 g ugotowanej cieciorki
1 dojrzały banan
2 jajka
1/2 szklanki otrębów gryczanych/żytnich lub owsianych
garść ulubionych nasion
dżem lub przecier z owoców bez cukru

Ingredients for chickpeas muffins:
1 can of chickpeas or 300g cooked chickpeas
1 banana
2 eggs
half a cup of buckwheat bran
a handful of favourite seeds
homemade sugarfree jam or fruit mousse

Przygotowanie:
Identyczne jak w przypadku babeczek z fasolką: zblendować cieciorkę z jajkami i bananem, dodać suche składniki, dokładnie wymieszać. Masę wykładać do foremek, przełożyć łyżką nadzienia (dżemu lub przecieru owocowego) i do końca wypełnić masą.


 Piec ok. 35 min. w 180C. Najlepiej smakują na ciepło.

Do the same as with the bean muffins up here. Blend chickpeas with eggs and banana, add dry ingredients and mix together. Put into the mold and fill with jam or fruit mousse inside. Cook for 35 mins in 180C. Eat when it's warm.







4 komentarze: