piątek, 24 kwietnia 2015

Brownie

Fasola to dobry zamiennik masy w ciastach, babeczkach i pizzach. Dobry, ale nudny i w tym przypadku przereklamowany! Tym razem nie będzie fasoli. Będzie słodki ziemniak. I nieziemskie, słodkie, niekonwencjonalne BROWNIE.


Składniki:
2 duże bataty (500 g)
1 jajko
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 95 g)
60 g daktyli suszonych 
1 łyżka oleju kokosowego
3-4 łyżki miodu
3 czubate łyżki ciemnego kakao 
wiórki kokosowe lub orzechy do ozdoby

Ingredients:
2 large sweet potatoes (500 g)
1 egg
3/4 a cup buckwheat flour (95 g)
50 g dried dates
1 tablespoon coconut oil
3 tablespoons honey
2 big tablespoons dark cocoa
desiccated coconut or nuts for decoration

Przygotowanie:
Rozgotowujemy bataty na parze. Zajmuje to ok. 20 minut żeby były dostatecznie miękkie. Na ten czas zalewamy również suszone daktyle gorącą wodą i moczymy. 

Steam sweet potatoes for about 25 mins (they have to be really soft). For this time soak the dates with hot water too.


Studzimy bataty i blendujemy z jajkiem i odsączonymi daktylami do uzyskania gładkiej masy. W osobnej misce mieszamy mąkę i kakao. Wlewamy do niej masę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Aby ułatwić sobie zadanie można dodać łyżkę oleju kokosowego. Na koniec rozpuszczamy miód i wlewamy ok. 3 łyżek (można regulować słodkość dodając więcej lub mniej). 

Cool the sweet potatoes down and blend it with an egg and filtered dates smoothly. Mix the flour and cocoa together in another bowl. Pour the sweet potato mass into it and mix all together. You can add coconut oil just to make it easier. At the end melt the honey and add 3 tablespoons or, if you like sweets, even more. 


Brownie pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku ok. 45 min. w 160 stopniach C. Można ozdobić je orzechami lub posypać wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje chłodzone kilka godzin w lodówce i na drugi dzień :) Smacznego!

Cook brownie in pre-heated oven for about 35 mins in 160C. You can decorate it with nuts or coconut chips. It tastes better if you put it to the fridge for couple of hours or eating the next day. 






2 komentarze: