wtorek, 14 kwietnia 2015

Frytki z batata, marchewki i pietruszki/Sweet potato, carrot and parsley chips

Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że już nigdy nie będę zajadać się frytkami... Nigdy nie mów nigdy! :) Bataty zawierają ok. 50% więcej właściwości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Zawierają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych. Jeśli nie bardzo wiecie co z nimi zrobić, wypróbujcie ten prosty przepis.

Składniki:
1 średni batat
1 pietruszka
1 marchewka
4 łyżki oleju kokosowego
ulubione przyprawy

Ingredients: 
1 medium sweet potato
1 parsley
1 carrot
4 spoons coconut oil
spices 

Przygotowanie: 
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość cienkie, równe paski (słupki).

Wash the vegetables and cut into thin strips. 


Do miski wlewamy 4 łyżki oleju kokosowego z przyprawami: zioła prowansalskie, ostra papryka, kurkuma, pieprz, bazylia suszona. Wrzucamy warzywa i mieszamy w zalewie. 

Mix coconut oil with the spices and pour it over vegetables. 


Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C na 50 min. Frytki trzeba co jakiś czas pomieszać drewnianą łyżką, żeby nic się nie przypaliło i żeby równo się upiekły. Smakują nieziemsko i...słodko (zwłaszcza te z batata).

Preheat the oven to 200C, put vegetables on baking paper and bake for 50 mins. You have to move your chips every 10 or 15 mins to prevent burning. It tastes delicious and sweet (especially sweet potato does).




2 komentarze:

  1. Super pomysł, a ja jestem wielbicielem frytek!(taka mala slabosc :p). Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, te z batata mogłabym jeść codziennie :)

      Usuń