środa, 8 kwietnia 2015

Kotleciki jaglane z groszkiem/Vege burger

Wcale nie burger jest bohaterem dzisiejszego wpisu, a pyszne kotleciki jaglane z groszkiem, które zastępują mi w nim mięso. :)

Składniki: 
1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowanej)
1 szklanka groszku 
2 jajka
kurkuma
zioła prowansalskie
pieprz czarny

Ingredients:
1 cup millet
1 cup green beans
2 eggs
turmeric
herbs
pepper

Przygotowanie:
Blendujemy lub rozdrabniamy widelcem groszek. Dodajemy kaszę jaglaną i dwa jajka. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy, która nie wygląda zbyt apetycznie :P

Blend or mix green beans, millet and eggs together. If you can't blend green beans just crumble it with a fork. It doesn't look delicious, but trust me, it will be...


Przyprawiamy kurkumą (kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, a nawet niszczy komórki rakowe- nie wchłania się jednak w przewodzie pokarmowym sama, musi mieć do tego towarzystwo papryki lub czarnego pieprzu!), ziołami i pieprzem.

Add turmeric, which is very healthy, herbs and pepper (because it helps to absorb turmeric)!


Formujemy kotleciki wielkości dwóch łyżek i pieczemy kotleciki 20-30 min. na papierze do pieczenia w 180 stopniach. Można je także smażyć na oleju kokosowym, ja tym razem miałam chwilkę, żeby je upiec.

Form the cutlets with a spoon and cook it in 180C for 20-30 mins. It can be fried on coconut oil too, but I did have time to do it in oven.


1 komentarz:

  1. Chyba jednak lepiej je piec, smażą się koszmarnie :P

    OdpowiedzUsuń