czwartek, 16 kwietnia 2015

Pancakes!

Tym razem pomysł na śniadanie. Pięknie wygląda, smakuje jeszcze lepiej... Pancakes'y są bardzo sycące. Podane ilości składników wystarczą na 14 naleśników, czyli porcję dla dwóch osób.

It's a perfect breakfast for everyone, who wants to eat something simple, but special :)

Składniki na ciasto:
pół szklanki mąki żytniej
pół szklanki mąki kukurydzianej (może być szklanka żytniej zamiast mieszania dwóch)
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka 1,5%
łyżka gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego (obejdzie się bez)
1 jajko
1 białko

Składniki na polewę:
pół mango lub cały banan
ok. 10 mrożonych truskawek
łyżka gęstego jogurtu naturalnego 
40 g twarogu chudego

Ingredients:
half a cup rye flour
half a cup corn flour
2 spoons coconut oil
a pinch of salt
1,5 teaspoon baking powder
a cup of milk
1 spoon greek yogurt (not necessary)
1 egg
1 egg white
Sauce:
half a mango or 1 banana
10 frozen strawberries
1 spoon greek yogurt
40g cottage cheese

Mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól.

Mix dry ingredients together: flour, baking powder and salt.



Blendujemy mleko z olejem, jajkiem i jogurtem. Wlewamy masę powoli do naczynia z suchymi składnikami i całość blendujemy razem. Można to oczywiście zrobić bez blendera i po prostu dokładnie wszystko mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy białko i tak powstałą pianę wlewamy do naszego ciasta powoli i delikatnie mieszając. Całość odstawiamy na ok. 10 min. 

Blend milk with a coconut oil, egg and yogurt. Pour this all into a bowl with dry ingredients and blend once again. Obviously, you can do it without a blender, just mixing it with a spoon. Whip an egg white in another bowl and add it to our batter, stirring slowly. Leave it for about 10 mins.

Po tym czasie nagrzewamy patelnię, zmniejszamy na średni ogień i formujemy placuszki wielkości 2 łyżek. Chwilę po pojawieniu się pęcherzyków powietrza odwracamy naleśnika i smażymy na drugiej stronie.

After that, preheat a frying pan, form pancakes with a spoon. When you will see air bubbles, just turn it to the other site.






Polewa:
Blendujemy schłodzone owoce, dodajemy jogurt, twaróg i posypujemy ciemnym kakao.

Make a dressing by blending all the fruits, yogurt and cottage cheese together and sprinkle it with a dark cocoa at the end.



4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie pokazałaś pancakes,są równiutkie i ładnie usmażone, nie robiłam jeszcze z mąki żytniej, nie dodaję oleju kokosowego, lecz rzepakowy, jakoś nie mam zaufania do kokosowego.Natomiast chętnie dodaję śmietankę kokosową, odlewam rzadki płyn i dodaję kilka łyżek gęstego mleka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy to numer jeden! Nie zmienia smaku potraw, idealny do wszystkiego :) Spróbuj koniecznie razem z mąką :) Pozdrawiam również :-*

      Usuń
  2. Wspaniałe i takie równiutkie :) Ja się nie mogę przełamać bo wiem, że by mi nie wyszły a ana pewno nie tak ładne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dobrze rozgrzać patelnię i formować je łyżką, zawsze taką samą ilość masy! Na pewno wyjdą :) Trzymam kciuki.

      Usuń