piątek, 8 maja 2015

Ciasto jabłkowo-jaglane na spodzie owsianym

Uwielbiam ciasta, których nie trzeba piec! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Najcięższe jest czekanie, aż się dobrze schłodzi :) Można udekorować je domowym dżemem, musem z owoców, owocami, orzechami. 


SPÓD
Składniki:
70 g płatków owsianych
20 g siemienia lnianego
20 g wiórków kokosowych
30 g dowolnych otrębów
1 łyżka oleju kokosowego
2 jajka

Przygotowanie:
Suche składniki: płatki, siemię, wiórki i otręby mieszamy w misce z żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli wlewamy ją do miski mieszając. Taką masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min. w 180C. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w gorącym piekarniku na 10 min, żeby spód zrobił się chrupiący.



MASA JAGLANA
Składniki:
200 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem-2 woreczki)
250 g chudego twarogu
pół szklanki masła orzechowego bez soli i cukru (ok.3-4 łyżek)
2 łyżki miodu (jeśli ktoś lubi słodkie)
1 jabłko

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie, po przestygnięciu mieszamy ją z twarogiem i wstawiamy do lodówki na 10 min. aby schłodzić.
Jabłko kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy odrobiną mleka roślinnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem, aż odparuje woda. Dodajemy przyprawy: cynamon, imbir, kardamon. Takie gotowane jabłko jest też świetnym pomysłem na zwykłą przekąskę! Ostudzone wrzucamy do masy i mieszamy.
Na koniec dodajemy roztopione masło orzechowe i miód. Masę wykładamy na owsiany spód, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy ciasto przez kilka godzin w lodówce. Nie trzeba piec.





8 komentarzy:

  1. świetne ciasto, uwielbiam krem jaglany :):) i te owoce :):) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka średnica tortownicy? :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie jest to maslo orzechowe czy to jest w sloiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, masło orzechowe, którego użyłam w przepisie: http://zakupydladziecka.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/71977c60/741-Maslo_bez_soli_i_cukru_Primavika_lid.jpg

      Usuń