niedziela, 17 maja 2015

"Sushi" z ciasta francuskiego

Sushi z przymrużeniem oka. Idealna przekąska na imprezę, może mało "fit", ale jest super;)


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 300 g mrożonego szpinaku
3 pieczarki
dwa plasterki sera koziego
dwie duże rzodkiewki
jedno jajko ugotowane na twardo
ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180C. Dusimy szpinak z czosnkiem i jogurtem naturalnym, aż zmięknie. Przyprawiami chilli i czarnym pieprzem. Kroimy warzywa: rzodkiewki, pieczarki, jajko w paski. Na rozwinięte ciasto francuskie najpierw rozkładamy szpinak (mniej więcej 2/3 powierzchni). Na szpinak kładziemy pozostałe warzywa i ser kozi partiami. 


Ciasto zwijamy ciasno w rulonik, zaczynając od wyłożonego brzegu z prawej strony. 


Rulonik kroimy na kawałki, które wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez 20 min. w 180C (góra-dół), a na koniec włączamy termoobieg na 2 minuty- "sushi" zarumieni się ładnie i będzie chrupiące. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz