wtorek, 9 czerwca 2015

Pudding z tapioki

Dziś post dla fanów modnej ostatnio Bubble Tea. Tapioka to wykorzystywany w przygotowaniu tego napoju produkt skrobiowy. Antyalergiczny, nie zawiera glutenu, cholesterolu, zawiera węglowodany i trochę białka. Tapiokę pozyskuje się z manioku, a jej specyficzną cechą jest...brak smaku! Białe kuleczki podczas gotowania przypominają budyń, a deser z nich najlepiej smakuje z owocami, na zimno. 


Przygotowanie tapioki:
Tapiokę trzeba namoczyć w wodzie w proporcji 1:3 (1 szklanka tapioki: 3 szklanki wody) na min. 8 godzin. Po odcedzeniu płuczemy jeszcze kuleczki zimną wodą. Gotujemy mleko (tak samo 1:3, na jedną szklankę tapioki- 3 szklanki mleka) i wsypujemy do niego tapiokę. Zmniejszamy odrobinę ogień i cały czas mieszając gotujemy ok. 15 min. Kuleczki powinny być całkiem przezroczyste, a masa gęsta, gładka, "budyniowa". Deser możemy posłodzić ksylitolem (pół łyżeczki na szklankę tapioki), miodem lub tylko dodać owoce. 

Propozycje deseru:

1.

*górna warstwa: tapioka zmiksowana z truskawkami 
*druga od góry warstwa: tapioka zmiksowana z borówkami
*żółta warstwa: tapioka zmiksowana z mango i sokiem z cytryny 
*ciemna warstwa: do gorącej tapioki dodajemy dwie kostki gorzkiej czekolady 70% kakao 

2.

*górna warstwa: zmiksowane truskawki z twarożkiem i jogurtem naturalnym
*środkowa warstwa: tapioka z kakao 
*dolna warstwa: czysty pudding z tapioki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz