niedziela, 28 czerwca 2015

Sernik jaglany z czereśniami na ciepło

Dziś zamiennik mojego własnego torta!



Składniki:
4 całe jajka
4 białka
2 łyżki ksylitolu
sok z połówki cytryny
200 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
ok. 150 g twarogu chudego
1/2 kg czereśni
aromat waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie ok. 15 min. Po ostudzeniu dodajemy twaróg, ksylitol (dla słodzących), mieszamy i blendujemy razem na gładszą masę. Dodajemy całe jajka, wydrylowane lub obrane czereśnie i mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i wlewamy je powoli do masy. Lekko mieszamy na koniec, możemy też wlać 2 kropelki aromatu waniliowego/migdałowego. Wykładamy ciasto do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a po bokach posmarowanej olejem. Pieczemy 40 min. w 180C. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, z musem owocowym na wierzchu. Swoje posypałam też jadalnymi płatkami róży. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz